Manufaktura Cukierków mieści się w Warszawie przy ul. Tamka. Wytwarzane są tu cukierki w ponad 40 smakach i wzorach oraz lizaki. Metoda wykonywania cukierków pochodzi z XVII w.
Proces wytwarzania cukierka rozpoczyna się od stopienia cukru na karmel. Gorącą masę karmelową wylewa się na granitowy stół. Po przestygnięciu i zgęstnieniu masy dzieli się ją na kilka części. Każdą część zabarwia się na inny kolor dodając barwnik ( białą masę uzyskuje się poprzez napowietrzanie masy karmelowej rozciągając ją na metalowym haku ). Kolorowe masy nakłada się na siebie a następnie roluje tworząc wałek. Ciepły karmelowy wałek wyciąga się ręcznie tak aby powstał wąż o średnicy ok. 1 cm. Z węża robi się cukierki ( tnie się go na kawałki ) lub lizaki ( formuje się dowolny kształt lizaka ). Po ostygnięciu wyroby karmelowe można już pakować.
Autor: ElaJ
Skomentuj