mazowieckie

  

Warszawa. Manufaktura Cukierków. Przygotowanie wałka karmelowego do wyciągania.

Manufaktura Cukierków mieści się w Warszawie przy ul. Tamka. Wytwarzane są tu cukierki w ponad 40 smakach i wzorach oraz lizaki. Metoda wykonywania cukierków pochodzi z XVII w. Proces wytwarzania cukierka rozpoczyna się od stopienia cukru na karmel. Gorącą masę karmelową wylewa się na granitowy stół. Po przestygnięciu i zgęstnieniu masy dzieli się ją na kilka części. Każdą część zabarwia się na inny kolor dodając barwnik ( białą masę uzyskuje się poprzez napowietrzanie masy karmelowej rozciągając ją na metalowym haku ). Kolorowe masy nakłada się na siebie a następnie roluje tworząc wałek. Ciepły karmelowy wałek wyciąga się ręcznie tak aby powstał wąż o średnicy ok. 1 cm. Z węża robi się cukierki ( tnie się go na kawałki ) lub lizaki ( formuje się dowolny kształt lizaka ). Po ostygnięciu wyroby karmelowe można już pakować.

Autor: ElaJ

Ocena:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 13 Odsłon: 2065
Twoja ocena: DobreBardzo dobre

mazowieckie

województwo

Skomentuj

Słowa nie oddają uroku i finezji tworzenia cukierków. Kiedyś oglądałam film z jakiejś wytwórni. Ile etapów tworzenia, ile czasu potrzeba, ile kunsztu, żeby wytworzyć wielobarwny pasek a potem tworzenie mikro dzieł sztuki. Fantastyczny film był ale nie zwróciłam uwagi, gdzie to było, kojarzę z Japonią.
Autor: Natalia Pytko
Dodano: 2012-03-05 10:30:08
Elevate your crypto experience with the keplr wallet app. Manage your digital assets securely and seamlessly explore the Cosmos ecosystem with ease!