Piekarnię założył mistrz Stanisław Kiernożycki w 1937 r.
On opracował recepturę i sposób wypieku chleba żytniego, pytlowego na naturalnym zakwasie. Zakwas otrzymywał wielofazową metodą fermentacji. Od początku istnienia piekarni chleb jest wypiekany w starych, szamotowych piecach.
Z czasem zyskał nazwę ,,chleba bodzentyńskiego,, .
Obecnie wypiekany jest na niewielką skalę i oczywiście wszystkie czynności wykonuje się ręcznie. O jego jakości decyduje oko, nos i znajomość sztuki piekarskiej.
Teraz właścicielem piekarni jest wnuk Stanisława Kiernożyckiego, Marek Bzówka.
20 kwietnia 2007 r. chleb bodzentyński został wpisany na listę produktów regionalnych.
Wnętrze sklepu jest malutkie, przed ladą stanie może pięć osób , wystrój, jak widać, może być tak wiekowy jak sam chleb bodzentyński. Na wprost lady stoi szafa, (cholercia, nie zrobiłem zdjęcia) przez nią jest przejście do mieszkania właściciela !!!
Autor: Grzegorz Opaliński
Skomentuj