Lipsk

  

podlaski Korowaj

Korowaj to rodzaj kołacza, tradycyjnego pieczywa pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego. Korowaj przygotowywały ostatniego dnia przed ślubem kobiety nazywane korowajnicami, a przy wypieku nie mogli być obecni mężczyźni. Korowaj lipski wytwarzany jest z białej mąki. Zdobią go gąski, zawsze do pary, cztery kłosy skierowane na cztery strony świata oraz gniazdko w środku.

Autor: pmarzena

Ocena:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 13 Odsłon: 2030
Twoja ocena: DobreBardzo dobre

Lipsk

miejscowość

Skomentuj

Elevate your crypto experience with the keplr wallet app. Manage your digital assets securely and seamlessly explore the Cosmos ecosystem with ease!
блекспрут зеркало блекспрут зеркало блекспрут ссылкаблекспрут ссылка blacksprut blacksprut