Dolina Wisły

  

Forma do wypieku piernika

Stare przysłowie mówi, że piernik dla Torunia jest tym, czym dla statku dobry sternik. I chyba coś w tym jest, a torunianie nie byliby sobą, gdyby nie chlubili się swoimi piernikami. Jednej z toruńskich legend opowiada o pasterzu, który tak bardzo się spieszył do stajenki, żeby zobaczyć nowo narodzonego Jezuska, że zapomniał o chlebie włożonym do pieca, aby się upiekł, a kiedy powrócił okazało się, że chleb w ogóle nie spalił się, a jedynie jest tylko ciemniejszy, a poza tym jest słodki i uznał to za kolejny cud. Trzeba też nadmienić, że toruńskimi piernikami raczyli się tacy polscy władcy, jak Zygmunt Stary i Stefan Batory, ale i władcy obcych krajów, jak car Rosji Piotr I czy cesarz Napoleon; piernikami z Torunia zajadali się także: Fryderyk Chopin, Jan Matejko, Zygmunt Krasiński, Józef Piłsudski, Jan Kiepura, Czesław Miłosz, a nawet papież Jan Paweł II  to tylko niektórzy i nieliczni ze znanych osób, a jednocześnie wielbiciele toruńskich katarzynek. Na zdjęciu: Jedna z wielu form (dwustronnych) do wypieku pierników, przechowywana w oszklonej gablocie Muzeum Toruńskiego Piernika.

Autor: Lech Kadlec

Odsłon: 354
Twoja ocena: DobreBardzo dobre
Tagi: muzea

Dolina Wisły

kraina

Skomentuj

Elevate your crypto experience with the keplr wallet app. Manage your digital assets securely and seamlessly explore the Cosmos ecosystem with ease!
блекспрут зеркало блекспрут зеркало блекспрут ссылкаблекспрут ссылка blacksprut blacksprut