Kuchnia w dawnych domach wiejskich nie tylko pełniła swoją podstawową funkcję, ale była też miejscem, gdzie skupiało się życie codzienne całej rodziny, a także, gdzie przesiadywano w czasie pogawędek z sąsiadami. Wyposażenie kuchni w sprzęty i przedmioty związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego zmieniło się pod wpływem rozwoju gospodarczego na wsi; dotyczyło to także rozwoju form paleniska. W XIX wieku szerokie zastosowanie w gospodarstwie wiejskim miały naczynia gliniane (garnki, misy, tygielki). Umieszczano je na otwartym palenisku, stawiając na żelaznych trójnogach (drybinkach, drejfusach), natomiast żeliwne, odlewane garnki do gotowania (gropy, sagany) oraz do smażenia, weszły w użycie dopiero w drugiej połowie XIX wieku.
Na terenie toruńskiego Parku Etnograficznego można zobaczyć m.in. kilka chałup mieszkalnych wraz z wyposażeniem.
Na zdjęciu: Fragment XIX-wiecznej kuchni z chałupy kaszubskiej wsi Męcikał w woj. pomorskim (dawne nazwy tej wioski, to: Menczykał, Mendczikal, Męcikały; w języku kaszubskim Măcëkôł, niemieckim zaś Mentschikal).
Autor: Lech Kadlec
Skomentuj