mazowieckie

  

Warszawa. Kiermasz Bożonarodzeniowy przed Państwowym Muzeum Etnograficznym.

Autor: ElaJ

Ocena:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 13 Odsłon: 590
Twoja ocena: DobreBardzo dobre

mazowieckie

województwo

Skomentuj

To prawda Arturze :) Żałuję, że już nie mam rodziny na wsi, ale oczywiście doskonale pamiętam smaki domowych wyrobów. Mnie najbardziej smakowała kaszanka z chrupiącą skórką zaraz po wyjęciu z pieca. Wspaniałe były też wędliny z gorczycą i czosnkiem pieczone w dymie ( już nie pamiętam z jakiego palonego drzewa ) z dodatkiem jałowca.
Autor: ElaJ
Dodano: 2014-12-15 16:35:25
Wczoraj byłem u znajomych, mieli świniobicie kilka dni temu. Przywiozłem trochę mięska na święta, szynka dopiero co wyciągnięta z wędzarki tak pachniała w aucie, że musiałem się zatrzymać i odkroić kawał ;) Nic nie równa się domowym wyrobom bez sztucznych dodatków...
Autor: Artur74
Dodano: 2014-12-15 15:39:06
W hipermarkecie nie, ale są u nas małe rodzinne sklepy, oferujące wędliny takie i inne przerabiane starymi metodami. Wędzone jak należy, a nie malowane i pędzlowane tzw. "dymem wędzarniczym". :)
Autor: borowiak
Dodano: 2014-12-15 13:52:50
tego nie znajdziesz w żadnym hipermarkecie - pozdrawiam
Autor: Stefan Sapeta
Dodano: 2014-12-15 11:38:45
To na pewno musi być wspaniały smak :)
Autor: ElaJ
Dodano: 2014-12-15 08:47:13
Szynkę, schab czy karkówkę (baleron) sam suszę w ziołach. Pyszne i łatwe do wykonania w warunkach gdy się mieszka nawet w "bloku" :)
Autor: borowiak
Dodano: 2014-12-15 08:18:58