mazowieckie

  

Warszawa. Manufaktura Cukierków. Przygotowanie wałka karmelowego do wyciągania.

Manufaktura Cukierków mieści się w Warszawie przy ul. Tamka. Wytwarzane są tu cukierki w ponad 40 smakach i wzorach oraz lizaki. Metoda wykonywania cukierków pochodzi z XVII w. Proces wytwarzania cukierka rozpoczyna się od stopienia cukru na karmel. Gorącą masę karmelową wylewa się na granitowy stół. Po przestygnięciu i zgęstnieniu masy dzieli się ją na kilka części. Każdą część zabarwia się na inny kolor dodając barwnik ( białą masę uzyskuje się poprzez napowietrzanie masy karmelowej rozciągając ją na metalowym haku ). Kolorowe masy nakłada się na siebie a następnie roluje tworząc wałek. Ciepły karmelowy wałek wyciąga się ręcznie tak aby powstał wąż o średnicy ok. 1 cm. Z węża robi się cukierki ( tnie się go na kawałki ) lub lizaki ( formuje się dowolny kształt lizaka ). Po ostygnięciu wyroby karmelowe można już pakować.

Autor: ElaJ

Ocena:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 13 Odsłon: 2077
Twoja ocena: DobreBardzo dobre

mazowieckie

województwo

Skomentuj

Słowa nie oddają uroku i finezji tworzenia cukierków. Kiedyś oglądałam film z jakiejś wytwórni. Ile etapów tworzenia, ile czasu potrzeba, ile kunsztu, żeby wytworzyć wielobarwny pasek a potem tworzenie mikro dzieł sztuki. Fantastyczny film był ale nie zwróciłam uwagi, gdzie to było, kojarzę z Japonią.
Autor: Natalia Pytko
Dodano: 2012-03-05 10:30:08
Elevate your crypto experience with the keplr wallet app. Manage your digital assets securely and seamlessly explore the Cosmos ecosystem with ease!
блекспрут зеркало блекспрут зеркало блекспрут ссылкаблекспрут ссылка blacksprut blacksprut