Skansen Chleba w Ustroniu Morskim to jedno z nielicznych miejsc tego typu w Polsce. Centralne miejsce stanowi budynek konstrukcji ryglowej z dachem pokrytym trzciną jeziorową z przymorskiego jeziora Bukowo. Jego przestronne wnętrze z biesiadnymi stołami i ławami przypomina bogatą, chłopską izbę z eksponatami do wypieku chleba.
Proces wypieku chleba odbywa się tu ciągle, niezależnie od tego, kiedy tu zawitamy, natrafimy na jedną z jego faz. Wypiek odbywa się w 120 -letnim piecu opalanym drewnem bukowym lub dębowym co nadaje pieczywu specyficzny zapach. Bywa, że chleb jest pieczony na liściach kapusty lub rabarbaru. Temperaturę wewnątrz pieca sprawdza się posypując półkę do wypieku chleba garstką żytniej mąki. Po jej zabarwieniu oceniana jest temperatura. Chleb jest wypiekany o różnej wadze, nawet do 5 kg i ma niepowtarzalny smak. Większość mąki pochodzi z upraw ekologicznych, powstaje w młynie cyklonowym ( obok Skansenu ), który zapewnia mąkę o najwyższej wartości odżywczej.
Chleb pieczony jest na samodzielnie wyhodowanym zakwasie, bez konserwantów i spulchniaczy. Ma niezwykłe właściwości - nie starzeje się, po tygodniu jest tak samo dobry, jak po wyjęciu z pieca. Na koniec można przystąpić do degustacji ciepłych, grubych pajd chleba smarowanych własnoręcznie wyrabianym smalcem lub masłem, do tego przegryzać ogórkami kiszonymi w kołobrzeskiej solance.
Autor: M. & P.Górniak
Skomentuj