Nie wszyscy mogą na co dzień zajrzeć do maszynerii młyna, ale przychodząc do Parku Etnograficznego w Toruniu, każdy ma taką możliwość. A trzeba wiedzieć, że proces mielenia zboża w wiatraku wietrznym rozpoczynał się od wsypania ziarna do kosza zasypowego, z którego dalej trafiało między kamienie mielące, które znajdowały się w drewnianej obudowie tuż pod koszem to tutaj następowało rozdrabnianie ziarna. Uzyskane w ten sposób mlewo trafiało do skrzyni mącznej, znajdującej się na pierwszej kondygnacji wiatraka, gdzie w odsiewaczu cylindrycznym odbywał się proces odsiewania mąki od otrębów. Teraz pozostawało jedynie wygarnąć mąkę, przesypać do worków, zważyć i windą przez drzwi mączne przetransportować ją na wóz stojący bezpośrednio pod wiatrakiem. W zależności od tego, jaka mąkę chciano uzyskać, tyle razy należało dokonać przemiału.
Na zdjęciu: Maszyneria wewnątrz młyna wietrznego.
Autor: Lech Kadlec
Skomentuj