kujawsko-pomorskie

  

Domowe sprzęty gospodyni

Ludzie na wsi żywili się przede wszystkim produktami pochodzącymi z własnych gospodarstw. Głównie były to zboża, ziemniaki, warzywa, nabiał, a więc mleko i jego przetwory  rzadziej ryby i mięso hodowlanych zwierząt, jedynie dzikich, które sobie upolowali; leśne owoce i grzyby były uzupełnieniem ich diety. Jakość i ilość spożywanych potraw uzależniona była od statusu ekonomicznego danego gospodarza. W sklepach kupowano tylko niektóre artykuły spożywcze, jak: sól, śledzie, przyprawy i alkohol, natomiast przed świętami  pszenną mąkę, pszenne pieczywo, ryż i bakalie. Na zdjęciu: Kącik ze sprzętem, którym posługiwała się gospodyni domowa. Jest to fragment stałej wystawy w toruńskim Muzeum Etnograficznym, zatytułowana Tajemnice codzienności. Kultura ludowa i jej pogranicza od Kujaw do Bałtyku 1850-1950.

Autor: Lech Kadlec

Ocena:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 13 Odsłon: 1551
Twoja ocena: DobreBardzo dobre
Tagi: muzea

kujawsko-pomorskie

województwo

Skomentuj