mazowieckie

  

Warszawa. Manufaktura Cukierków. Krojenie węża karmelowego na cukierki.

Manufaktura Cukierków mieści się w Warszawie przy ul. Tamka. Wytwarzane są tu cukierki w ponad 40 smakach i wzorach oraz lizaki. Metoda wykonywania cukierków pochodzi z XVII w. Proces wytwarzania cukierka rozpoczyna się od stopienia cukru na karmel. Gorącą masę karmelową wylewa się na granitowy stół. Po przestygnięciu i zgęstnieniu masy dzieli się ją na kilka części. Każdą część zabarwia się na inny kolor dodając barwnik ( białą masę uzyskuje się poprzez napowietrzanie masy karmelowej rozciągając ją na metalowym haku ). Kolorowe masy nakłada się na siebie a następnie roluje tworząc wałek. Ciepły karmelowy wałek wyciąga się ręcznie tak aby powstał wąż o średnicy ok. 1 cm. Z węża robi się cukierki ( tnie się go na kawałki ) lub lizaki ( formuje się dowolny kształt lizaka ). Po ostygnięciu wyroby karmelowe można już pakować.

Autor: ElaJ

Ocena:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 13 Odsłon: 2188
Twoja ocena: DobreBardzo dobre

mazowieckie

województwo

Skomentuj

Elu, świetnie wyszukujesz tematy do zdjęć :)
Autor: M. & P.Górniak
Dodano: 2012-03-05 10:43:22
Elevate your crypto experience with the keplr wallet app. Manage your digital assets securely and seamlessly explore the Cosmos ecosystem with ease!